In aceste vremuri de criza economica, un cercetator britanic asigura ca a gasit antidotul pentru stres: cel mai relaxant loc din lume, relateaza NewsIn.
Profesorul Richard Wiseman a profitat de cei 30 de ani de experienta pentru a pune la punct ceea ce considera a fi cea mai linistitoare combinatie de culori, sunete si mirosuri. Rezultatul este intr-o camera din Universitatea Hertfordshire.

Intrand in acel loc, participantii se intind pe covoare si asculta o muzica linistitoare, in timp ce se aprinde o lumina de un verde ce te duce cu gandul la un luminis. Persoanele se uita la un ecran bleu pal, in timp ce ventilatoarele raspandesc un miros de lavanda.

Aceste lucruri par sa aiba efect asupra celor zece bancheri stresati si celorlalti angajati care au participat la experimentul ce a durat o saptamana. "Simt acum ca sunt gata sa infrunt ziua cu mult mai mult calm", asigura Mary Barton. "Ritmul meu cardiac a scazut de la 84 la 68", adauga ea.

"Este o experienta foarte buna, cea mai buna, pentru ca mi-a permis sa ma deconectez. Aproape ca am uitat totul si acum probabil ma voi putea concentra mai bine pe ce va trebui sa fac", explica femeia.

"In aceasta camera se afla doua avantaje. Primul estre scaderea indicatorilor psihologici ai stresului: presiunea arteriala, ritmul cardiac. Al doilea este ca oamenii se simt bine cand sunt aici si este un efect pe termen lung. Dupa cum stim, a te simti bine ajuta creativitatea", explica profesorul Wiseman, psiholog.

"Culoarea verde ii face pe oameni sa creada ca se afla intr-un mediu natural. Culoarea bleu ii impiedica sa-i faca griji pentru micile probleme zilnice. Lavanda are un efect direct asupra creierului, relaxeaza oamenii, iar muzica este foarte linistitoare: le transmite oamenilor ca sunt in siguranta", adauga el.

Pentru ca acest sistem este "foarte simplu si foaerte eficient", profesorul crede ca a gasit solutia pentru stres, "problema momentului". "Sper ca este ceva ce va face inconjurul lumii, ca se va putea gasi in locuri publice, pe aeroporturi in gari", spune profesorul.

Ideea ii place lui Ken Dougall, cadru in banca suedeza Svenska Handelsbanken. "Sunt momente cand ar fi bine pur si simplu sa te poti relaxa in timpul zilei, sa iei o pauza, sa reflectezi", spune el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.