„Cui i-as face rau daca as fi eu insumi?” se intituleaza ultima carte semnata de Jacques Salomé si lansata recent in Canada. Prezent la Bucuresti pentru o serie de workshopuri, psihosociologul francez a vorbit pentru Cotidianul despre energia pe care o cheltuim pentru a ne face nefericiti. „Am intalnit oameni care au totul pentru a putea fi multumiti: n-au probleme financiare, se inteleg bine in cuplu si nici nu au parinti bolnavi. Totusi, ei actioneaza intr-un singur sens: ca sa-si faca rau”, spune Salomé.

Nefericirea adusa de propriile fapte („autosabotoare”, le-a botezat Salomé) este cauzata de lipsa de discernamant, de faptul ca nu mai stim de ce avem cu adevarat nevoie.

Luand ca exemplu actuala depresie economica, psihologul observa: „Oamenii care se supraindatoreaza sunt victime ale stimulilor veniti din jurul lor. Mesajele publicitare vor sa ne convinga ca daca nu conducem un Mercedes sau un Renault nu valoram nimic. Asa ajungem sa credem ca nevoia noastra este sa posedam o marca anume, pe cand noua ne trebuie doar o masina fiabila, care sa ne duca de colo-colo”.