In societatea agitata in care traim azi, putini dintre noi mai au timp de imbratisari.

Fara sa stim, adesea adoptam un comportament schizoid, ne confesam unor prieteni virtuali si nu mai avem timp de mangaieri si tandrete. Dar, la fel de putini dintre noi stiu cate ceva despre puterea tamaduitoare a imbratisarilor. Daca, de pilda, vi s-ar spune ca o imbratisare poate ajuta un supravietuitor al unui lagar de concentrare sa-si pastreze speranta si sa creada ca exista cineva caruia ii pasa de suferinta sa, ati crede? Ati exclama poate: "cat cinism?!"... Dar chiar acesta este adevarul, testat stiintific de un grup de studenti musulmani care au imbratisat o femeie evreica, supravietuitoare a lagarului de concentrare de la Auschwitz.

Dupa ce si-a depanat amintirile dureroase grupului de studenti veniti sa o viziteze la Muzeul Holocaustului din Melbourne (Australia), femeia, care avea un numar tatuat pe umar, a fost coplesita de gestul facut de tineri, o simpla imbratisare. Si totusi, expertii in psihologie comportamentala sustin ca un astfel de gest, desi simplu, are efecte extrem de complexe la nivel afectiv si relational, fiind chiar o tehnica de vindecare a unor traume emotionale.

"Imbratisarile produc o stare de bine si sentimentul de protectie, siguranta, incredere si speranta, fiind un redutabil 'medicament' in domeniul traumelor psihice" - sustine dr. Paul Valent, expert psihiatru in tulburarile afective. El a explicat ca imbratisarea, atingerea umana in generala, este esentiala pentru viata si sanatate, iar cercetarile au dovedit pe deplin aceasta axioma. In urma unui studiu privitor la efectele atingerii asupra sanatatii umane, realizat de Institutul din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii din Miami (SUA), s-a descoperit ca, in medie, bebelusii care sunt mangaiati 15 minute de doua ori pe saptamana plang mai putin, iau in greutate mai repede si sunt mai sociabili decat cei care nu sunt mangaiati. Totodata, s-a constatat ca sugarii nascuti prematur si care au beneficiat de terapie prin masaj de cateva ori pe zi au castigat in greutate cu 47% mai rapid si au parasit spitalul cu sase zile mai devreme decat alti bebelusi aflati in centrele de neonatologie.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.