La cele mai recente dezbateri legate de incalzirea globala a fost evidentiata o noua problema: datorita fermierilor care si-au marit foarte mult efectivul de bovine, a crescut cantitatea de metan din atmosfera. Solutia propusa de un consilier australian pentru cei care nu pot renunta la pasiunea pentru hamburgeri este foarte simpla: sa manance cangur in loc de vita.
Profesorului Ross Garnaut i-a fost recent comandat de catre Guvernul australian sa realizeze un studiu de 600 de pagini despre incalzirea globala, in care el a declarat ca industria agricola ar trebui sa impuna o taxa pentru cei care depasesc emisiile de gaze de sera recomandate. Cele mai mari costuri care rezulta din cresterea de bovine si ovine ar putea fi prompt inlocuite de agricultori prin domesticirea si cresterea cangurilor, deoarece acestia ar elibera mai putin metan datorita functionarii diferite a sistemului digestiv.

In raportul sau, Garnaut noteaza: "Pentru cei mai multi australieni, potrivit cartilor de istorie, cangurul a fost principala sursa de hrana din cele mai vechi timpuri". Carnea de cangur ar putea deveni din nou alimentul principal, concluzioneaza cercetatorii citati de Environmental Graffiti, adaugand ca, "pana in anul 2020, productia de carne de vita si de oaie ar putea fi redusa cu sapte milioane, respectiv, 36 de milioane de capete, si ca acest lucru ar crea o oportunitatea pentru cresterea numarului de canguri, de la 34 de milioane - in prezent, la 240 de milioane, pana in 2020".

Desigur, nu toti s-au lasat convinsi de aceste idei. Solutia radicala propusa de Garnaut a declansat deja controverse in randul vanzatorilor de carne de vita in Australia, care pretind ca ar pierde pe pietele de carne de peste, daca acest nou sistem ar fi implementat. De asemena, economistul Federatiei Nationale a Fermierilor, Charles McElhone considera ca nu exista o piata reala a carnii de cangur oricum, asa ca ideea nu este viabila din punct de vedere comercial: "Noi vom livra produsele pe care piata le cere, iar adevarul este ca, la ora actuala exista o piata foarte limitata pentru carnea de cangur."

Dupa ce populatia din intreaga lume isi va descoperi pasiunea pentru carnea de culoare rosu-inchis a cangurilor, atunci fara indoiala piata mamiferelor marsupiale va izbucni. Mai ingrijorator este faptul ca dupa ce se vor obisnui cu acest gust, apetitul nesatios al oamenilor va conduce la o reala extinctie a carnii rosii de cangur, iar in cateva sute de ani nu-i vom mai vedea zburdand pe platourile australiene si nici in farfuriile noastre.

Potrivit The Australian, Profesorul Garnaut a avertizat ca un esec in reducerea emisiilor nocive de gaze pana anul viitor cel tarziu, ne va pune in situatia de a lua unele decizii care "vor vana omenirea pana la sfarsitul ei".

Ce va urma insa dupa canguri? Vom fi oare nevoiti sa incepem sa ne mancam pisica ori catelul, pentru a nu incuraja incalzirea globala?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.