Psihologii serviciului britanic de penitenciare vor incerca sa "vindece" detinutii musulmani de convingerile lor politice folosind terapii controversate, similare celor utilizate in cazul membrilor unor culte regioase, scrie saptamanalul Mail on Sunday in editia electronica.

Terapiile experimentale sunt dezvoltate de o unitate speciala infiintata la inceputul anului trecut de Ministerul Justitiei si ar trebui sa fie una dintre strategiile destinate sa combata extremismul islamic in inchisorile britanice.

In Marea Britanie exista 90 de detinuti musulmani care ispasesc pedepse pentru infractiuni teroriste si Ministerul Justitiei se teme ca acestia vor incerca sa popularizeze interpretarea violenta a islamului. Din numarul total de detinuti, 11% sunt musulmani, proportie de 2,5 ori mai mare decat cea a musulmanilor in randul populatiei britanice.

In inchisorile de maxima securitate insa, detinutii musulmani reprezinta 35% din numarul total, si au convertit numerosi alti detinuti la religia lor. La Whitemoor, Cambridgeshire, de exemplu, dintre cei 150 de detinuti, 39 s-au convertit in inchisoare de la inceputul anului trecut. In unele cazuri se suspecteaza ca detinutii s-au convertit de frica, pentru ca se simteau vulnerabili. Daca altadata, detinutii musulmani erau izolati in inchisori, in prezent ei sunt puternici, potrivit unei surse din Ministerul Justitiei.

Psihologii ministerului investigheaza de luni de zile modalitati de reprogramare mentala a jihadistilor. Surse din minister spun ca ei intentioneaza sa foloseasca metode bazate pe comportamentul cognitiv, dupa principiul ca se poate schimba comportamentul unui om modificandu-i perceptiile si atitudinile.

"Este destul de clar ca nu va functiona in toate cazurile. (...) Viziunile celor foarte implicati, ale liderilor importanti, nu vor putea fi schimbate. Dar pentru cei mai indepartati de nucleu, ar putea fi chiar eficient", a spus o sursa citata de saptamanalul britanic. "Scopul nostru este sa protejam publicul si sa reducem riscul ca detinutii sa faca rau altora. Sa oprim violenta", a comentat o alta sursa.

Terapeutii vor lucra cu detinutii individual, iar programul va ajuta de asemenea autoritatile sa stabileasca daca detinutii vor reprezenta un pericol in cazul in care vor fi eliberati. Ministerul britanic al Justitiei lucreaza cu aproximativ 150 de imami din inchisori, care trebuie sa zdruncine convingerile extremiste ale detinutilor pe bazele propriei experiente religioase.

"Asteptam de la ei sa demoleze justificarea religioasa pentru violenta. Ei trebuie sa fie in stare sa ii contrazica pe cei care sprijina crimele teroriste si sa le arate ca acestea sunt gresite", a spus o sursa.
In acelasi timp, autoritatile trebuie sa accepte faptul ca multi musulmani sunt nemultumiti de politica britanica din Afganistan si Irak. In aceste cazuri, imamii "trebuie sa devina o supapa pentru eliberarea furiei detinutilor", fara sa sprijine extremismul.

Unitatea speciala din Ministerul Justitiei va organiza cursuri de formare pentru a invata personalul din penitenciare sa recunoasca semnele extremismului, precum contestarea pe fata a autoritatii imamului de catre un detinut carismatic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.