Repetarea unui caz controversat i-a convins pe cercetatori: femelele de rechini pot avea urmasi fara nici un ajutor de la masculi.

O femela rechin cu varfuri negre pe nume Tidbit a ramas insarcinata fara sa se fi imperecheat vreodata, au constatat cercetatorii americani de la Acvariul Virginia, in urma unei autopsii pe care au realizat-o dupa moartea pestelui. Oamenii de stiinta au gasit inauntrul ei un pui complet format, informeaza LiveScience.com. Este al doilea caz de autofecundare la rechini pe care comunitatea stiintifica internationala il raporteaza, dupa ce, in mai 2007, o femela de rechin-ciocan dintr-un acvariu din Nebraska a nascut un pui fara sa fi avut contact cu masculi.

“N-am observat niciodata la ea un comportament reproductiv sau semne ca s-ar fi imperecheat”, a declarat cercetatorul Beth Firchau de la Acvariul Virginia, unde Tidbit a locuit timp de opt ani, fiind adusa aici la putin timp dupa ce se nascuse in Oceanul Atlantic, locul in care specia poate fi gasita.

Firchau a subliniat ca desi femelele rechin isi schimba obiceiurile alimentare atunci cand raman insarcinate, asta nu s-a intamplat si in cazul lui Tidbit. “N-au fost prezenti masculi cu varfuri negre in bazinul ei de mai bine de opt ani”, a mai subliniat cercetatorul, care mai are o dovada in favoarea sarcinii survenite fara ajutor din exterior: testele genetice au demonstrat ca puiul care s-a dezvoltat inauntrul lui Tidbit prezinta doar ADN provenit de la mama sa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.