In ciuda ororilor care au socat intreaga omenire, conflicul armat din Irak nu si-a sfarsit inca povestea tragica. Publicatia britanica "The Independent" a dezvaluit informatia conform careia Guvernul "democratic" condus de Nouri al-Maliki continua sa execute in secret prizonieri.

Astfel, la fostul cartier general al serviciilor secrete coordonate de Saddam Hussein, spanzurarea detinutilor este o practica obisnuita. La Kazimiya, nu exista documente oficiale care sa ateste executiile, desi, de cand America a instaurat democratia in Irak, mai multe sute de victime au trecut pragul institutiei. Autoritatile acorda acestor persoane acelasi act de justitie sumar ca si in cazul insurgentilor (rebelilor) conationali.

In ciuda faptului ca secretele camerelor de executie irakiene sunt foarte bine pastrate, cativa occidentali se incumeta sa patrunda in aceste locatii suprasecurizate si sa relateze ororile din interior. Costurile acestui demers se masoara in depresii, tristete si neputinta de partea protagonistilor.

"Intr-una dintre camere, tavanul este prevazut cu o barna de care sta legata funia pentru spanzuratoare. Dedesubt, detinutul legat la maini asteapta executia pe o bancuta, in picioare...", a povestit publicatiei amintite mai sus un fost oficial britanic. El a mai spus ca, desi incaperea a ramas in majoritatea timpului goala, intr-una dintre zile a fost martor a spanzurarea unui barbat. Intrucat acesta din urma nu a murit de la prima incercare, eforturile esuate ale cadrelor au depasit cu mult imaginatia oficialului. Intr-un final, barbatul a fost impuscat.

In timp ce executiile din Orientul Mijlociu au socat lumea intreaga pentru cruzimea cu care se desfasoara, Baghdadul pare sa exceleze in executii.