Este binecunoscut ca unele procese chimice produc gaze care epuizeaza stratul de ozon, de aceea se incearca protejarea lui prin diferite campanii de responzabilizare atat a companiilor cat si a oamenilor. Gaura de ozon este o patura de ozon subtiata excesiv in zona atmosferica de deasupra Antarcticii, iar dimensiunea ei variaza de la an la an in functie de conditiile meteorologice.

In acest an, dimensiunea zonei subtiate a ajuns la circa 27 de milioane de kilometri patrati (10.4 milioane de mile patrate), comparativ cu 25 de milioane de kilometri patrati (9,65 milioane de mile patrate) in 2007.

In 2006, gaura a atins recordul de 29 de milioane de kilometri patrati (11,2 milioane de mile patrate), suprafata ei fiind mai mare decat suprafata totala a Americii de Nord, informeaza Agentia Spatiala Europeana. ASE a anuntat rezultatele, pe baza informatiilor primite de la cercetatorii germani si olandezi, care au analizat datele prin satelit, informeaza CNN.

Subtierea, micsorarea stratului de ozon este cauzata de temperaturile extrem de reci, la mare altitudine, dar si de prezenta gazelor care distrug ozonul, halogenii: clorul si bromul existente in atmosfera in cantitati surprinzatoare, insa si prin absorbtia radiatiilor UV-B, cand molecula de ozon se rupe. Din pacate, fenomenul nu este produs numai pe aceasta cale.

Problema apare, ca de obicei, atunci cand intervine omul, cu intreaga sa panoplie de produse poluante, rezultata din intensa activitate industriala. Altfel spus, omul isi distruge patura protectoare, alterand echilibrul fragil al ozonului.

Acest fapt a fost sugerat pentru prima oara in 1974 de catre doi cercetatori americani, M. Molina si S. Rowland, care au descoperit ca un grup chimic, cunoscut sub numele generic de CFC (clorfluorocarbon), poate contribui semnificativ la subtierea stratului de ozon. Potrivit unui comunicat emis de Ziua Internationala a Ozonului, cercetatorii de la British Antarctic Survey au descoperit in 1985 prima gaura în stratul de ozon deasupra Antarcticii. A fost momentul care a atras ingrijorarea mondiala privind deprecierea stratului de ozon.

Subtierea stratului de ozon este mai accentuata iarna si primavarara cand "norii polari stratosferici" (PSC) favorizeaza descompunerea CFC urilor si eliberarea clorului. Aceasta subtiere este potentata si de prezenta vortexului polar. CFC-urile au fost supuse unui proces de eliminare progresiva incepand cu douazeci de ani in urma, insa continua sa existe in atmosfera si sa dauneze in mod constant si alarmant.

Ozonul este un strat atmosferic de protectie, intalnit la o altitudine de aproximativ 25 km (15.5 mile). Acesta actioneaza ca un filtru asupra luminii soarelui, protejand viata pe Pamant si aparandu-ne de razele ultraviolete atat de daunatoare pentru om, care ne expun pe noi oamenii la riscul de a ne imbolnavi de cancer de piele si cataracta, dar si pe animalele marine, amenintand viata subacvatica.