Grafic designerul austriac Stefan Sagmeister a realizat, in apropierea Canalului Central JI din Amsterdam, o instalatie cu 300 000 de monede de 1 euro cent, pe o suprafata de 20 pe 42 de metri patrati, potrivit NewsIn.

Lucrarea s-a intitulat "Obsesiile imi fac viata mai rea si munca mai buna" si a pornit de la o fraza dintr-unul din jurnalele mai vechi ale artistului.

Impreuna cu opt voluntari, Sagmeister a participat la evenimentul Experimentadesign 2008, care a avut ca tema "Spatiu si loc", asezand pe asfalt moneda-cu-moneda. Interventia in spatiul public a creat o estetica vizuala, realizata prin imbinarea caligrafiei cu tipografia moderna cu motive florale, care transmiteau sentimentul unui scris vechi intr-un context contemporan.

Artistul si-a propus sa il provoace pe trecator, sa vada daca acesta va lasa lucrarea intacta, va lua din monede pentru a le folosi intr-o noua instalatie ca raspuns la cea a austriacului, sau il va cuprinde lacomia la vazul celor 3.000 de euro asezati cu migala pe asfalt?

Fiecare dintre monede au fost vopsite cu albastru pe revers pentru a indica daca cineva a luat sau nu piese din instalatie. La cinci ore dupa ce lucrarea a fost dezvaluita, monedele au fost mutate, intoarse sau luate de indivizii aflati in trecere. In acelasi timp, cineva a dus munca lui Sagmeister mai departe, ilustrand un nou comentariu din monede, pe care le-a asezat altundeva in oras.

Cand unul dintre vecini a reclamat ca cineva fura din lucrare, politia din Amsterdam a reactionat intr-un mod bizar: a inceput sa mature tot ce a mai ramas din instalatie.

Experimentadesign isi are originile intr-o bienala care a avut loc in Lisabona. Anul acesta evenimentul a explorat spatiile urbane ale Amsterdamului.

Stefan Sagmeister, nascut in 1962 in Bregenz, Austria, este unul dintre cei mai faimosi grafic designeri si tipografi ai momentului. Locuieste la New York si detine propria firma de design, care se numeste Sagmeister Inc. Artistul a realizat coperti de album pentru Lou Reed, Rolling Stones, David Byrne, Aerosmith si Pat Metheny.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.