Conform estimarilor ONU, in lume exista la ora actuala aproximativ 60 de milioane de fetite, cu varste cuprinse intre 8 si 14 ani, casatorite cu forta

Organizatia americana International Center for Research on Women a elaborat o lista cu tarile in care minorele sunt fortate sa se marite la varste extrem de fragede. Nigeria este pe primul loc, 76,6 % dintre mirese avand sub 18 ani, urmata de Ciad, Bangladesh, Mali, Guineea, Nepal, Mozambic, Yemen, India, relateaza Agerpres.

Copilele, cu varste cuprinse in general intre 12 si 14 ani, dar care uneori sunt chiar mai mici, ajung sa se casatoreasca cu barbati mult mai in varsta, pe care nu i-au cunoscut anterior. Tarile in care se intampla astfel de fenomene sunt unele din cele mai sarace din lume, in Niger si Mali, 75%, respectiv, 91% din populatie traind cu mai putin de 2 dolari pe zi. Parintii considera ca nu au alta optiune, si isi marita adesea odraslele pentru a primi bani. In plus, cu cat este mai tanara mireasa, cu atat zestrea ce trebuie data este mai mica. Acestor tinere li se interzice sa studieze si sa munceasca, ingrosand astfel populatia saraca din mediul din care provin. Ele nici nu-si pot parasi sotul fiindca nu au bani sa restituie zestrea, iar divortul este considerat de cele mai multe ori inacceptabil.

Inca din 1948, ONU si alte agentii internationale se lupta sa puna capat casatoriilor minorilor. Cutremuratoare este povestea a trei mirese copii din Yemen, maritate fortat de familii cu barbati mult mai in varsta, dar care totusi au reusit sa scape din infernul respectivelor casnicii. Cazul lor a facut inconjurul lumii, determinand si alte tinere aflate in situatii asemanatoare sa ia atitudine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.