Descoperire impresionata la mina de lignit de la Racosul de Sus din Covasna: geologii au gasit un schelet de mamut Borsoni, stramosul elefantului de astazi. Specialistii spun ca oasele au o vechime de peste 2 milioane de ani si dimensiuni neobisnuit de mari.

Initial, scheletul a fost descoperit intamplator, de soferul unui excavator, geologii stabilind ulterior valoarea acestuia. Scheletul va fi scos la suprafata peste doua luni, operatiunea fiind dificila din cauza fragilitatii oaselor.

Scheletul mastodontului va fi studiat de catre oamenii de stiinta dupa care va fi expus la Muzeul din Baraolt.

Animalul, inalt de trei metri si lung de 7 metri, reprezinta stramosul elefantului de astazi, fiind inrudit cu mamutul prezentat in celebrul film de animatie Ice Age. Geologii au pus disparitia acestui tip de mamut pe seama schimbarilor climatice.

Potrivit muzeografului Demeter Laszlo, scheletul s-a pastrat in proportie de 90% si pare a fi cel mai bine conservat dintre scheletele descoperite pana acum in Europa. Acesta a mai declarat, pentru NewsIn, ca tot in minele din Racosul de Sus s-au mai gasit trunchiuri de copaci, cu vechime de peste 10.000 de ani.

Acest tip de schelet este unic in Romania, iar descoperirea este cea mai spectaculoasa din Europa, potrivit cercetatorilor paleontologi.

Paleontologul Vlad Codrea, de la Universitatea din Cluj Babes-Bolyai, spera ca descoperirea sa-i ajute pe cercetatorii geologi sa-si formeze o imagine cat mai clara despre fauna si vegetatia de pe pamantul romanesc de acum 2,5 milioane de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.