Piticii cu sindromul Laron din Ecuador, America de Sud, par a fi imuni la toate formele de cancer. Desi au inaltime redusa, masurand doar 1,20 metri, piticii din Ecuador sunt bine proportionati

Cazul lor a atras atentia unei echipe de cercetatori din Marea Britanie. Savantii britanici au studiat un hormon de crestere prezent la toate rasele umane, dar care lipseste in cazul acestor pitici, concluzionand ca absenta acestuia are legatura directa cu imuni­tatea acestora la cancer. Oamenii de stiinta mai cred ca acesta descoperire i-ar putea ajuta sa puna la punct o modalitate de prevenire a cancerului si chiar un tratament revolutionar impotriva acestei cumplite maladii.

Comunitatea piticilor cu Laron din Ecuador numara aproximativ 300 de persoane, o treime dintre acestia traind in sate izolate din provincia sudica Loja. Celor cu sindormului Laron, cauzat dupa cate se pare de casatoria intre rude, le lipseste hormonul de creste IGF-1 (sau este produs de ficat in cantitati extrem de reduse).

Dupa o cercetare minutioasa a cazului piticilor din Ecuador, specialistii au ajuns la concluzia ca absenta respectivului hormon are legatura directa cu longevitatea acestora si cu faptul ca, pana in prezent, nimeni din acesta comunitate nu s-a imbolnavit de cancer. In cazul oamenilor obisnuiti, studiile de specialitate arata faptul ca atunci cand hormonul cu pricina este produs in exces riscul dezvoltarii de cancer de prostata, san si colon este extrem de ridicat inca de la o varsta frageda.

Dr Jaime Guevara-Aguirre, expert in cadrul Institutului Ecuadorian de Endocrinologie care studiaza nanismul Laron de mai bine de zece ani, sustine cu convingere aceasta teorie. "Am descoperit ca piticii cu Laron pur si simplu nu se imbolnavesc de cancer. Nu am avut nici macar un singur pacient. In schimb, aceasta boala teribila a fost detectata la rude de-ale lor care au dimensiuni normale. Experimentele de pana acum au demonstrat categoric ca un nivel prea mare de IGF-1 (Soma­tomedin C) are legatura directa cu aparitia cancerului", a precizat dr Jaime Guevara-Aguirr.

El mai sustine ca daca s-ar descoperi modalitatea de a reduce nivelul de IGF 1 din orga­nism acest lucru ar fi echi­valent cu descoperirea unei mo­dalitati senzationale de prevenire a cancerului. "Din punct de ve­dere medical reprezinta o pro­vocare extraordinara", a mai precizat specialistul ecuadorian.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.