Un azil din Statele Unite le ofera cursantilor sansa de a experimenta viata la 85 de ani. Nu judeca pe cineva pana nu te pui in pielea lui. Aceasta expresie explica perfect conceptul care a stat la baza unui nou tip de cursuri profesionale din America, al caror obiectiv este de a preda 'batranetea'

„Conceptul din spatele acestor cursuri este de a-i invata pe cursanti problemele batranetii, pentru a putea lucra mai bine cu persoanele in varsta“, declara pentru AFP Steve Lemoine, directorul azilului din Ohio unde sunt organizate aceste cursuri. Participantii sunt in general asistenti medicali si angajati ai caselor de batrani, dar si oameni obisnuiti, din generatia „Baby Boomers“, nascuti intre anii 1946 si 1964, care vor sa descopere ce le rezerva „varsta a treia“.

Cu dopuri in urechi, pentru a slabi auzul, si dand permanent din maini, pentru a imita artrita, cursantii au sansa de a experimenta unele dintre ravagiile pe care timpul le face in trupul si mintea noastra. „Scopul cursului este de a invata cum ne afecteaza batranetea la nivel social, fizic, emotional, cognitiv si chiar spiritual“, spune Peg Gordon, unul dintre pionierii acestei metode de formare profesionala, denumita „Xtreme Aging“, insemnand „imbatranire extrema“.

Olimpiada oamenilor batrani

Abordarea se bazeaza pe experienta directa, care poate fi de multe ori radicala. Cursantii sunt pusi sa indeplineasca activitati obisnuite, in ciuda unor artificii care imita handicapul batranetii. Efectele cataractei sunt simulate prin purtarea unor ochelari speciali sau de scufundari, iar pierderea mirosului si problemele de respiratie pot fi mai usor intelese astupand o nara cu un dop de vata uda. Pentru a „gusta“ si durerea pe care chiar si un singur pas o poate provoca atunci cand ai 80 de ani, participantii trebuie sa incalte pantofi umpluti cu boabe de porumb. Dupa ce au fost echipati corespunzator, „studentii“ trec la proba activitatilor cotidiene - desfacerea unui tub de pastile, umplerea unui pahar cu apa, formarea unui numar de telefon sau ungerea unei felii de paine cu unt (fara a se opri din tremurat).


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.