Arbitrii favorizeaza fara sa fie constienti de acest lucru sportivii care poarta echipamente in care culoarea predominanta este rosu, potrivit unui studiu, informeaza NewsIn.

"Alegerea unui echipament de culoare rosie poate afecta capacitatea luarii unei decizii foarte rapide de catre arbitri si chiar sa avantajeze respectiva echipa", sustin autorii studiului, psihologii Norbert Hagemann, Bernd Strauss si Jan Leibing, de la Universitatea Munster din Germania.

Cercetatorii au prezentat celor 42 de arbitri de taekwondo, care au participat la experiment, imagini video in care unul dintre sportivi avea echipament cu rosu, iar altul cu albastru. Ei trebuiau sa noteze pe cei doi concurenti in urma inregistrarii, apoi le era prezentata o a doua lupta, dar in care avea loc un trucaj video, iar culorile echipamentelor erau inversate. Sportivul in rosu a primit, in medie, cu 13% mai multe puncte, au notat psihologii.

Realizatorii studiului au observat ca deciziile in favoarea sportivului in rosu era dezechilibrate fata de adversarul sau, chiar daca ei erau de un nivel apropiat, dar ca influenta era mai mica atunci cand unul dintre ei era superior celuilalt. Cercetatorii vor continua studiile in privinta influentei culorilor asupra luarii deciziilor si mentioneaza ca pot avea loc unele schimbari in regulament si arbitrii sa fie ajutati de dispozitive electronice in sporturile in care culoarea echipamentului poate pune probleme.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.