Aflati deja in pericol din cauza topirii ghetarilor de la Polul Nord, titlul acordat ursului polar ca fiind primul vanator in topul pradatorilor din zona arctica ar putea reveni rechinilor de Groenlanda

Oamenii de stiinta care cercetau cat de departe rechinii vanau focile in zona arctica au fost uimiti sa descopere o bucata din falca unui pui de urs polar in stomacul unui rechin de Groenlanda, o specie care frecventeaza apele ursilor polari.

"Nu am auzit de asa ceva pana acum. Nu stim cum a ajuns acolo. Nu putem spune daca rechinul a vanat puiul de urs sau daca a mancat cadavrul acestuia. Nu stim cum actioneaza acesti rechini ca pradatori", a declarat Kit Kovacs de la Institutul Polar Norvegian.

Expertii in comportamentul rechinilor au declarat ca este foarte posibil ca ursul sa fi fost deja mort cand rechinul l-a gasit. Chiar daca era pui, avand aproximativ trei ani, ursul putea fi un adversar feroce chiar si pentru rechin, pentru ca acesta poate ajunge la o inaltime de sapte metri si poate cantari mai mult de o tona.

Steve Campana, seful laboratorului canadian de cercetare a rechinilor a declarat ca cel mai probabil, rechinul a mancat cadavrul ursului polar. Acesta a spus ca nu a mai auzit niciodata un asemena caz, ca un rechin sa atace un urs.

"Nu este posibil ca un rechin de Groenlanda sa vaneze un urs polar adult aflat in viata doar daca acesta este ranit sau foarte bolnav", a declarat Jeffrey Gallant, directorul grupului canadian de educatie si cercetare a rechinilor din Groenlanda.

"Rechinii de Groenlanda par destul de inceti, dar este cunoscut faptul ca se misca rapid atunci cand se hranesc", a declarat Sonja Fordham, directorul grupului de specialisti care cerceteaza rechinii din cadrul Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii.

Statele Unite au trecut anul acesta ursul polar pe lista animalelor aflate in pericol pentru ca habitatul lor este in pericol din cauza topirii ghetarilor, fapt datorat incalzirii globale. Topirea banchizelor ar putea insemna ca ursii sa petreaca mai mult timp in apa.


Despre autor:

Green-Report

Sursa: Green-Report


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.