Concomitent cu complexele Jocuri Olimpice de la Beijing, intr-o alta zona a lumii - Finlanda - se desfasoara un concurs cel putin la fel de solicitant: sauna

Oarecum previzibil, finlandezii au ramas regii incoronati ai acestui sport (sauna a fost inventata de finlandezi si chiar termenul de „sauna” provine din limba finlandeza). Concurentii a trebuit sa infrunte temperaturi de peste 100 de grade, potrivit Agerpres.
Disputat la Heinola in Finlanda, concursul masculin a fost castigat de finlandezul Bjarne Hermansson, care a ramas 18 minute si 15 secunde intr-o sauna incalzita la 110 grade Celsius.

La femei, compatrioata sa Leila Kulin, campioana en titre, s-a aratat din nou cea mai rezistenta, suportand caldura timp de 5 minute si 21 de secunde. Insa finlandeza a avut o concurenta serioasa in persoana Nataliei Trifanava din Belarus, care a rezistat cu doar o secunda mai putin. Concurenti ce si-ar fi dorit sa le smulga finlandezilor coroana de lauri au fost insa cu mult mai multi: la campionat, s-au reunit 164 de concurenti din 23 de tari, printre care Canada, China, Belgia si Germania.

„Este mai mult durere decat placere”, a recunoscut proaspatul campion Hermansson, care se antreneaza de 30 de ani frecventand cele mai fierbinti saune.
Sauna este un mod de viata in Finlanda, unde exista nu mai putin de 3 milioane de saune, raportat la o populatie de 5,3 milioane. Campionatele mondiale la sauna se desfasoara anual din 1999. Ele fac parte dintr-o serie de concursuri traditionale insolite, precum „caratul sotiei”, aruncatul cizmelor de cauciuc sau al telefoanelor mobile.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.