Depistarea anabolizantelor din organismul atletilor participanti la Olimpiada de la Beijing nu reprezinta singura activitate a medicilor

Ei le vor testa pe sportive pentru a vedea daca intr-adevar sunt femei. Surprinzator, aceasta problema nu este una noua. In timpul Jocurilor Olimpice din 1996, nu mai putin de opt atlete s-au dovedit a avea hormoni sexuali masculini. Ulterior, s-a stabilit ca sapte dintre ele sunt intr-adevar femei. Alergatoarea Santhi Soundarajan a fost singura sportiva nevoita sa inapoieze medalia de argint castigata in proba de 800 de metri, dupa ce testele de laborator au scos la iveala prezenta cromozomilor masculini.

Descoperirea a fost un adevarat soc pentru Soundarajan. La scurt timp dupa aflarea vestii a incercat sa se sinucida.

Cazul alergatoarei nu este unul singular. Medaliata cu aur la Olimpiada din 1932, Stella Walsh a participat la competitia sportiva in proba rezervata femeilor, fara sa stie ca are de fapt constitutia genetica a unui barbat. Abia la patru ani dupa moartea sportivei s-a descoperit ca era de fapt un ''el''.

Au existat insa si situatii in care barbati au incercat cu buna-stiinta sa treaca drept femei pentru a-si spori sansele la un loc pe podium. Un atlet din Zimbabwe a petrecut trei ani in spatele gratiilor dupa ce s-a descoperit ca participa la competitii destinate femeilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.