Deschiderea primei editii a Targului de Terenuri EXPOLAND se apropie si am incercat sa luam pulsul activitatii de pregatire a participantilor si sa aflam cateva estimari de la acestia
Asteptarile sunt foarte mari si se pare ca vor fi aduse in targ oferte de terenuri in valoare de multe milioane de euro.

Dan Nitu, Directorul Executiv al EUROEST - Partener al EXPOLAND - ne-a vorbit despre piata terenurilor din Romania,“fata morgana a investitorilor speculativi”, cum o numeste acesta.

“Indiferent de notorietatea persoanei fizice sau juridice, piata imobiliara autohtona refuza cu obstinatie sa urmeze scenariile cunoscute pe alte meleaguri. “Grija” afisata de unii analisti sau investitori nu vizeaza, asa cum s-ar parea, pretul ridicat al locuintelor noi ci pretul de tranzactionare al terenului.

Vedetele acestui scenariu au fost si inca vor mai fi, pentru un interval cuprins intre 1 si 3 ani, fondurile de investitii speculative. Acestea, prin diverse canale de comunicare, doresc sa creeze impresia ca preturile terenurilor sunt mari sau chiar foarte mari, cand de fapt, problema consta in pastrarea ratei de profit estimate. Tinand cont de aceste “jocuri de culise”, estimam ca, in intervalul amintit, investitorii speculativi au doua alternative: fie vor parasi piata imobiliara din Romania, fie se vor asocia. In aceste conditii, investitorii strategici vor trebui sa fie capabili sa-si indeplineasca rolul de formatori de produse si servicii standard, adecvate tuturor claselor sociale, nu numai upper-class sau noii mult trambitate middle class. Existenta ambelor tipuri de investitori, speculativi sau strategici, nu pot exista fara un broker care sa aiba un excelent portofoliu de proprietati de terenuri”, spune Dan Nitu.

Referitor la participarea EUROEST la EXPOLAND, acesta afirma: “Cu portofolii de oferte de terenuri estimate in jurul valorii de 130 milioane € in in zona Valea Prahovei, aproximativ 200 milioane € in Bucuresti si o valoare similara pentru orasul Constanta, agentia imobiliara EUROEST INVEST estimeaza ca la prima editie a Targului de Terenuri EXPOLAND se vor tranzactiona de catre persone fizice intre 1 si 3 milioane € terenuri cu destinatie rezidentiala, iar persoanele juridice vor tranzactiona intre 10 si-20 milioane pentru terenuri cu aceeasi destinatie. Desi preturile pentru terenuri au fost considerate in fiecare an ca fiind mari si foarte mari, acestea si-au pastrat o medie de crestere anuala de 20-30% din 2006 pana in prezent.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.