Comisarul european pentru Telecomunicatii, Viviane Reding, va anunta joi noul pachet de masuri, care va introduce noi plafoane maxime la tarifele la convorbiri in roaming pentru inca trei ani, potrivit sursei citate.
Plafonarea preturilor apelurilor efectuate in roaming, introdusa in legislatia europeana in 2007, a fost una dintre cele mai populare masuri ale CE.

Propunerea lui Reding de a diminua tarifele la mesaje text internationale ar reduce facturile la telefonie mobila pentru clientii care isi petrec vacanta peste hotare.

Reglementatorii locali din domeniul telecomunicatiilor din statele UE au calculat ca pretul mediu de transmitere a mesajelor text in regim roaming ar putea fi redus de la circa 30 de eurocenti in prezent la 11-15 eurocenti, reducand semnificativ costurile pentru consumatori fara a afecta serios operatorii.
Reding a stabilit pentru companii un obiectiv de 12 eurocenti pe mesaj text, dar un studiu al Guvernului din Danemarca recomanda chiar o valoare de 4,2 eurocenti. Potrivit Reuters, oficialul european va stabili un plafon intre cele doua valori.

Comisarul a avertizat, in prealabil, cele mai mari companii europene de profil, printre care Vodafone, O2, T-Mobile si Orange, ca va propune plafonarea tarifelor, daca operatorii nu reduc costurile mesajelor text si transferului de date in regim roaming pe teritoriul UE.

Pe de alta parte, companiile au aratat ca nu pot introduce reduceri de pret coordonate, deoarece ar putea incalca astfel legislatia antitrust, si, ca solutie de compromis, au redus tarifele pentru schimbul de date si au oferit mesaje text gratuite in cadrul pachetelor de servicii.