UE vrea limitarea tarifelor la SMS la maximum 5 eurocenti Pana la 1 iulie 2008 operatorii europeni de telefonie mobila puteau reduce benevol tarifele pentru trimiterea de SMS-uri si transferul de date in strainatate, potrivit unei recomandari a comisarului Viviane Reding. Cum acest lucru nu s-a realizat in mod satisfacator, Reding ia acum in considerare elaborarea unei directive UE care sa-i oblige pe operatori sa reduca aceste tarife, potrivit Welt am Sonntag.

"Operatorii aveau timp pana pe 1 iulie sa reduca benevol tarifele, fara prea mari rezultate. Tarifele de roaming pentru un SMS au scazut de la 29 la 28 eurocenti. Acesta este cu adevarat un semn al slabiciunii fortelor de autoreglementare ale bransei. Asa ca acum voi fi nevoita sa lucrez impreuna cu Parlamentul si cu Consiliul European la o directiva privind reducerea acestor tarife", a spus Reding.

"Tocmai am primit un proiect al ministrului danez al telecomunicatiilor, care propune limitarea tarifelor la trimiterea de SMS-uri in statele membre UE la 5 eurocenti. Interesant", a comentat Reding.

Ea a explicat ca, la fel ca in cazul tarifelor la convorbirile in roaming, are de infruntat reticenta operatorilor, care sunt capabili sa dezlantuie un "tsunami" impotriva acestor initiative.

"I-am avertizat demult pe operatorii de telefonie mobila si le-am cerut sa nu practice tarife exorbitante pentru convorbirile in roaming. Timp de patru ani nu au reactionat. In asa un caz trebuie actionat. Si trebuie sa ramai in picioare chiar si in timpul furtunii. Puteti sa ma credeti ca forta combinata a operatorilor din intreaga Europa s-a napustit asupra mea cand am vorbit pentru prima data de reducerea tarifelor de roaming. A fost un tsunami", a marturisit Reding.

Vara trecuta, Reding a obtinut ca primirea si emiterea de apeluri vocale sa fie plafonata la 24 si respectiv 49 de eurocenti fara TVA. Aceste sume vor scaderea si mai mult vara aceasta si in vara urmatoare.