Decizia survine ca urmare a procesului intentat Google de catre Viacom (coapanie care detine MTV si Paramount Pictures), sub acuzatia de incalcare a drepturilor de copyright.

Grupul pentru aparare a drepturilor internautilor, Electronic Frontier Foundation (EFF) a considerat ca decizia reprezinta o grava incalcare a intimitatii utilizatorilor de Internet si este ilegala, avand in vedere ca documentele ce vor fi predate catre Viacom contin ID-urile de logare, IP-urile si detaliile materialelor vizionate a tuturor persoanelor care au urmarit vreodata un videoclip de pe YouTube.

Chiar daca batalia intre cele doua firme se disputa in Statele Unite, decizia judecatorilor se va aplica utilizatorilor de YouTube din toata lumea. Viacom va avea acces la datele a milioane de utilizatori YouTube, aceste date insemnand aproape 12 terrabiti de informatie.

Procesul a inceput in 2007, Viacom acuzand Google ca a permis vizionarea de catre utilizatori a aproximativ 160.000 de clipuri din programul sau, insumand aproape 1,5 miliarde de accesari.