Aproape 10.278 laptopuri sunt raportate ca disparute in fiecare saptamana la 36 din cele mai mari aeroporturi din SUA, iar 65% din aceste laptopuri nu sunt reclamate, spune sondajul. Aproximativ 2.000 laptopuri sunt inregistrate ca pierdute la aeroporturile mai mici, iar 69% dintre acestea nu sunt reclamate.

Calatorii par sa nu aiba incredere ca isi vor recupera laptopurile. Aproape 77% dintre cei chestionati au spus ca nu spera sa isi recupereze un laptop pierdut in aeroport, iar 16% dintre ei spun ca nu ar face nimic daca si-ar pierde laptopul in timpul unei calatorii de afaceri. Aproximativ 53% au spus ca laptopurile contin informatii confidentiale cu privire la companiile pentru care lucreaza, iar 65% nu iau masuri pentru a proteja informatiile.

Aeroporturile, alaturi de hoteluri si de masinile parcate sunt locurile din care laptopurile pot fi furate cu usurinta au spus reprezentantii U.S. Federal Trade Comission (FTC) pe site-ul lor. Confuzia care se creeaza la momentul trecerii prin filtrele de securitate poate facilita pierderea laptopurilor lor si transforma acest loc intr-unul "fertil pentru furturi", spun cei de la FTC.

FTC recomanda calatorilor sa trateze laptopurile la fel ca pe bani. La fel ca un teanc de bani, un laptop la vedere, cum ar fi pe bancheta din spate a unei masini sau in aeroport, ar putea atrage atentia. FTC recomanda, de asemenea, folosirea unor dispozitive de urmarire care poate ajuta la gasirea unui laptop furat, prin raportarea odata conectat la Internet.

Furtul laptopurilor este un fenomen extins in Statele Unite, a spus un purtator de cuvant al Ponemon Institute, Mike Spinney. Intr-un studiu condus de institut, 76% dintre companiile chestionate au raportat pierderea unuia sau mai multor laptopuri in fiecare an, dintre care 22% erau urmarea unui furt sau altei infractiuni. Multi oameni prefera sa nu raporteze un laptop pierdut pentru ca le lasa in locuri unde nu ar trebui sa le lase, a spus Spinney.

Acest sondaj a fost comandat de compania Dell, care a anuntat luni, 30 iunie, noi servicii de securitate pentru clientii sai care includ optiunea de a depista si a recupera laptopurile pierdute si pentru a putea preveni furtul informatiilor.

Conform unui studiu International Data Corporation, in Romania, in 2005, s-au vandut aproape 90.000 de notebook-uri, iar in 2006 s-au vandut 140.000 de calculatoare portabile, in crestere cu 56% fata de 2005. In anul 2007, numarul de laptopuri vandute a fost de aproximativ 330.000.