Daca votul va fi favorabil noilor reguli, schimbarile in functionarea internetului vor fi cele mai mari din istoria sa, crede Paul Twomey. "Impactul schimbarilor va fi diferit in diverse parti de pe glob. Insa va permite grupurilor, comunitatilor si companiilor sa-si exprime identitatile online". El a mai precizat ca practic internetul se va extinde mult, vor fi noi "proprietati" pe care multi se vor grabi sa le adjudece si sa le foloseasca asa cum vor dori.

Decizia este asteptata astazi, cu ocazia adunarii generale a ICANN, organizatia care gestioneaza numele de domenii de pe internet. Daca modificarile vor fi aprobate, companiile vor putea sa-si transforme propriile nume in domenii de net, iar persoanele fizice ar putea proceda la fel. Noile reguli ar putea facilita lansarea domeniului .xxx, dupa ani intregi de tergiversari.

"In afara de .com, .net sau .org, cei 1,3 miliarde de utilizatori de internet vor putea, din 2009, sa acceseze adrese generice folosind drept extensii cuvinte comune precum .love, .hate sau .city, sau nume proprii", a declarat pentru publicatia franceza Les Echos, citata de Le Monde, presedintele ICANN, Paul Twomey.

Reprezentantii ICANN spun ca, teoretic, orice combinatie de litere va putea fi inregistrata ca domeniu nou, insa va exista un proces independent de arbitrare, pentru cei care au obiectii. Comisia de arbitrare poate respinge nume de domenii, pe motive legate de moralitate si de ordine publica. Cei de la ICANN spun ca nu s-au decis cat va costa inregistrarea unui nou domeniu, insa s-ar putea ajunge la cateva mii de dolari, conform BBC, citat de NewsIn.