Organizata de Siveco Romania, sub patronajul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, competitia Cupa Siveco isi pro­pune sa ii promoveze pe creatorii de aplicatii informatice cu caracter educational, elevi din invatamintul preuniversitar. Tema concursului din acest an, “Viziunea anului 2020”, a fost extrem de ofertanta si le-a propus tinerilor dezvoltatori de software educational sa isi ima­gineze viitorul apropiat. De la portaluri de dirigentie la jocuri educationale, de la arhitectura la prezentari impresionante ale modalitatilor originale de a invata cu ajutorul computerului sau de la animatie la fizica cuantica, nici un subiect nu a fost prea dificil pentru concurenti.

Abordarile originale si prezentarile sustinute in cadrul finalei au impresionat juriul, care a avut o sarcina extrem de dificila, incercind sa departajeze proiectele.

CISTIGATORII. Echipa cistigatoare este cea a Liceului de Informatica “Grigore Moisil” din Iasi. Trofeul “Cupa Siveco 2008” a revenit elevilor Vlad Manea, Ionel-Andrei Albesteanu, Vlad-Andrei Tudose, coordonati de profesorii Marinel Serban si Emanuela Cerchez care au prezentat lucrarea “Problema potrivirii sirurilor. Algoritmul KMP”. Prezentarea sus­tinuta, modul in care proiectul s-a incadrat in tema propusa, abordarea originala a viziunii anului 2020, precum si calitatea excep­tionala a realizarii tehnice au fost punctele forte care au facut dife­renta in vederea stabilirii cisti­gatorilor. In cea de-a doua zi a evenimentului, peste 50 de elevi si profesori din intreaga tara, componenti ai celor 11 echipe care s-au calificat in finala, alaturi de juriu, organizatori si invitati speciali din Lituania au dezbatut intr-o discutie libera viitorul educatiei - asa cum este vazut el de elevi si profesori.