Firmele de cablu care nu se vor conforma risca amenzi de 5.000 lei si desfiintarea retelei.

Noua hotarare prevede ca, pe teritoriul municipiului Bucuresti, retelele de comunicatii electronice, inclusiv echipamentele aferente acestora, se pot amplasa numai in subteran. Cei care nu se vor conforma vor fi amendati cu sume intre 2.500 si 5.000 lei, iar reteaua aeriana le va fi desfiintata.

Conform hotararii, odata cu implementarea si dezvoltarea proiectului Netcity, cablistii sunt obligati ca, in 30 de zile de la finalizarea unui tronson a retelei metropolitane de fibra optica, sa prezinte documentele referitoare la locatia unde isi vor reamplasa reteaua. Dupa acest pas, in termen de alte 30 de zile, cablistii trebuie sa-si reamplaseze retelele in subteran.

Hotararea prevede si ca lucrarile de realizare a retelei metropolitane Netcity si cele de amplasare/reamplasare in subteran a firelor de cablu sa fie corelate cu lucrarile de modernizare/reabilitare a strazilor.

Tot in sedinta de joi a CGMB va fi supusa la vot o hotarare privind modificarea Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, potrivit careia toate retelele tehnico-edilitare de pe domeniul public vor fi montate in pamant, la fel ca firele cablistilor.

Prin aceasta hotarare se interzice ca retelele electrice, de iluminat public si de comunicatii electronice sa fie amplasate suprateran (la suprafata sau aeriana), pe fatadele cladirilor, pe stalpi, la balcoane, in pomi sau pe alte elemente de suprastructura.