"Microsoft a depus azi la Curtea Europeana de Prima Instanta de la Luxembourg o cerere privind anularea deciziei Comisiei Europene luata la data de 27 februarie", a informat gigantul american intr-un comunicat. "Am depus acest apel ca parte a unui efort constructiv menit a cere o mai mare claritate din partea acestui tribunal", afirma comunicatul. "Sunt destul de dese cazurile in care Curtea reduce amenzile aplicate de Comisie", a declarat Phillip Marsden, avocat in probleme de concurenta si cercetator la Institutul Britanic de Drept International si Comparat.

"Este dreptul companiei sa depuna actiune in justitie, mai ales cand e vorba de un set de cerinte vagi si chiar disputabile", a adaugat Marsden, care nu e implicat in proces. Pe de alta parte, Comisia Europeana, implicata intr-o lupta de durata impotriva Microsoft pe teme de concurenta neloiala, a replicat ca este increzatoare ca amenda este "corecta din punct de vedere legal", transmite Reuters, citat de NewsIn.

Comisia a adaugat ca a impus aceasta amenda din cauza ca grupul american a sfidat o cerere a UE privind oferirea de informatii catre concurenta. Microsoft a fost amendat in total cu 1,68 miliarde euro de catre UE pentru abuz de pozitie dominanta prin intermediul sistemului sau de operare Windows. Amenda de 899 milioane euro este cea mai mare impusa de catre Comisia Europeana unei companii. Initial, comisia amendase grupul american cu 497 milioane euro in martie 2004 pentru restrictionarea accesului la informatii privind aplicatii pentru servere. Microsoft a facut apel la aceasta decizie si nu a avut succes, fiind apoi amendata cu o suma suplimentara de 280,5 milioane euro, pentru refuzul de a se supune deciziei.