Desi se estimase o crestere de 7% pe piata americana a computerelor, aceasta a avansat cu doar 3,5% in primul trimiestru din acest an.

“Principala problema o reprezinta situatia economica din Statele Unite. Aceasta este singura regiune care a fost afectata cu adevarat de turbulentele financiare”, a declarat Doug Bell, analist IDC.

Investitiile in domeniul IT pe piata americana, in special cel al componentelor hardware, vor fi mai pregnante incepand cu a doua jumatate a anului in curs, dar mai ales de la inceputul anului urmator.

In schimb, piata globala a componentelor IT a crescut surprinzator, in primul trimestru din 2008, cu 14,6% (cu 2% mai mult decat se anticipase), pana la 70 de milioane de unitati.

Cresterea vanzarilor la PC-uri la nivel global compenseaza scaderea acestora pe piata americana. Consumatorii se indreapta, in special, catre cumpararea calculatoarelor portabile mai ieftine, mai ales pe pietele emergente, unde majoritatea clientilor fac primele achizitii de calculatoare, scrie silicon.com.

Mai mult decat atat, preturile acestora incep sa scada considerabil, lansand o noua era in istoria PC-urilor, calculatoarele low-cost (cum sunt modelele Asus Eee PC sau Everex Cloudbook).

Momentan, volumul calculatoarelor low-cost este minim, insa analistii IDC prevad un viitor promitator pentru acesta.

“Datorita jucatorilor majori de pe piata, care investesc in PC-urile low-cost, vom incepe sa vedem din ce in ce mai multe oferte pe acest sector. Este neclara marimea acesteia, in momentul de fata, fiindca nu avem decat unul sau doua produse pe care sa ne bazam”, sustine Bell.

Cei mai mari producatori de PC-uri din lume se mentin si domina – HP, Dell, Acer, Lenovo si Toshiba, crescand cu o viteza mai mare decat toata piata IT.