Unul din neajunsurile importante pe care un calculator il prezinta in interactiunea cu utilizatorii e ace­la al imposibilitatii oferirii unui feedback tactil. Tehnologia haptica este cea care se ocupa de aceasta problema, prin intermediul diferitelor interfete care sa creeze veriga lipsa, a simtului tactil, intre utilizator si lumea virtuala.

Cercetatorii Universitatii Carnegie Mellon au dezvoltat o interfata ce le permite utilizatorilor sa simta textura obiectelor tridimensionale computerizate pe care le manipuleaza.

In centrul interfetei haptice magnetice, care nu are nevoie de manusi speciale sau instrumente robotice pentru a fi utilizata, se afla un dispozitiv de forma sferica, numit flotor (obiect plutitor). In acesta este incorporata o retea de fire electrice traversate de curent electric. Interactiunea acestora cu o serie de magneti puter­nici situati sub bila o fac sa leviteze. De acest flotor este atasat controllerul efectiv.

Utilizatorul va manevra acest controller precum un mouse, dar in trei dimensiuni. Senzori optici detecteaza pozitia flotorului si, in acest fel, a obiectului virtual manipulat. Daca obiectul intalneste alte obiecte sau suprafete virtuale, flotorul primeste semnalele corespunzatoare care permit un feedback haptic catre utilizator care poate resimti astfel rezistenta, contactul.