Solutions Research Group (SRG) este un institut de cercetare care isi bate de ceva vreme capul cu efectele pe care le au noile tehnologii de comunicare si folosirea masiva a Internetului asupra muritorilor. Pachetul de interviuri si focus grupuri, urmate de statistici, a facut un zoom asupra situatiilor in care consumatorii de Internet trebuie sa suporte, din diferite motive, absenta conexiunii la Internet si asupra „chinurilor“ pe care le indura cineva care, dintr-un motiv sau altul, nu-si poate folosi telefonul mobil. In cea mai mare parte a cazurilor, cuvintul-cheie a fost unul singur: anxietatea.

Studiul, pe care il comenteaza si cei de la Ars Tehnica, a fost realizat cu „subiecti“ americani, respectiv cu unii dintre acei 180 de milioane de utilizatori de Internet din SUA – cel putin acestea erau cifrele pentru 2007 – care s-au confruntat cu nefericita situatie in care „iti pica netul“ si dintre cei 230 de milioane de posesori de telefon mobil.

Pe scurt, 27% dintre cei intervievati devin foarte anxiosi in asemenea conditii, iar 41% isi pastreaza anxietatea la cote rezonabile in conditii de „blackout comunicational“. Dupa parerea cercetatorilor, „anxietatea deconectarii“ ar putea deveni patologica, aliniindu-se bolilor pe care le-au cauzat, de-a lungul timpului, schimbarile fundamentale ale stilului de viata.