Un aparat foto obisnuit are o lentila principala si produce o imagine bidimensionala. Pe de alta parte, unul cu doua lentile poate capta imagini 3D mai interesante. Dar o camera digitala care vede lumea prin 12.616 micro-lentile, dezvoltata acum de specialistii in electronica de la Universitatea Stanford, ofera poze 2D, dar si o „harta de profunzime“ electronica ce indica distanta de la aparat la fiecare obiect din imagine, adica un plan super 3D, scrie publicatia „Science Daily“.

Cercetatorii au micsorat pixelii de pe senzorul de imagine la 0,7 microni, facindu-i de citeva ori mai mici decit cei din camerele foto digitale standard.

Apoi i-au grupat in manunchiuri de cite 256 de pixeli si se pregatesc sa plaseze o mica lentila in virful fiecarui asemenea grupaj. „E ca si cum ai avea o gramada de aparate foto pe un singur chip“, spune Keith Fife, absolvent al universitatii si membru al echipei de cercetare. Indreptata spre chipul unei persoane, noua camera foto va inregistra cu precizie distantele dintre obiectiv si ochii, nasul, urechile sau barbia subiectului. Una dintre cele mai evidente utilizari ale acestei tehnologii ar fi, in consecinta, recunoasterea faciala in scopuri de securitate.

Pe de alta parte, un asemenea aparat foto ar putea oferi o serie de alte informatii pretioase, precum imagini biologice, imprimare 3D, configurarea de obiecte 3D sau de oameni care sa populeze lumile virtuale, precum si modelarea 3D a cladirilor. Cercetatorii se asteapta ca noua tehnologie sa produca o fotografie in care aproape orice element, apropiat sau indepartat, sa fie focalizat. Cunoscind distanta exacta pina la orice obiect, se pot dezvolta roboti cu o viziune spatiala mai buna decit a oamenilor si capabili sa execute sarcini de mare finete.