Estimarile celui mai mare producator de telefoane mobile din lume, cuprinse intr-un document prezentat autoritatilor americane de reglementare, au aparut la o zi dupa ce concurentul Sony Ericsson a facut referiri la incetinirea cresterii pietei in Europa, intr-un avertisment privind profitul sau pe trimestrul in curs, care ar putea cobori la jumatate.

Nokia a remarcat ca si pietele telefoniei mobile din Orientul Mijlociu si din Africa si-au incetinit ritmul de crestere la 19%, de la 68% in 2006. Cresterea vanzarilor de unitati s-a temperat anul trecut la 6% in America de Nord, de la 13% in 2006, a mentionat Nokia.

Vanzarile de telefoane mobile si-au incetinit ritmul de crestere si in America Latina in 2007, pana la 10%, de la 15% in anul precedent, potrivit estimarilor Nokia.

Incetinirea cresterii din aceste regiuni a fost compensata de o explozie a vanzarilor in China si in tarile din Extremul Orient, potrivit Nokia. Compania a anuntat ca vanzarile de telefoane mobile pe pietele emergente au reprezentat aproape 60% din volumul vanzarilor din sector in 2007, fata de 55% in 2006.