O echipa a CNN a stabilit o intalnire cu cei trei in insula Zhoushan, la sud de Shanghai, dupa cateva saptamani de schimburi de e-mailuri. Lucreaza dintr-un apartament nemobilat, unde au insa trei dintre cele mai performante computere disponibile in prezent.

Sunt tineri inteligenti de 20 si ceva de ani care par inofensivi. Dar sunt hackeri periculosi, care sustin ca pot avea acces la cele mai sensibile retele din lume, inclusiv cea a Pentagonului.

Cel pe care il considera seful lor spune ca "intotdeauna exista o slabiciune" la retele care permite spargerea lor. "Niciun site nu este 100% sigur. Existe site-uri cu nivel inalt de securitate, dar intotdeauna exista o slabiciune", spune Xiao Chen. Este numele pe care il foloseste pe internet si nici el, nici ceilalti doi colegi nu vor sa isi spuna numele real.

Saptamana aceasta, Pentagonul a recunoscut ca retele din Statele Unite, Germania, Marea Britanie si Franta au fost atacate de mai multe ori anul trecut, multe dintre atacuri provenind din China.

Oficialii americani s-au ferit sa acuze armata chineza de aceste atacuri, dar tinerii pe care i-a intalnit echipa CNN recunosc ca uneori sunt platiti in secret de Guvernul chinez. Guvernul chinez a negat permanent sugestii de acest gen si a solicitat dovezi. Dar daca Xiao Chen spune adevarul, el si colegii lui lanseaza atacurile din proprie initiativa si abia apoi sunt platiti de Guvernul chinez.

Una dintre cele mai mari probleme, spun expertii, este dovedirea locului de unde este comis atacul, ceea ce le permite hackerilor ca Xiao Chen sa opereze fara teama ca vor fi pedepsiti. Iar pe tot teritoriul Chinei ar putea fi mii ca Chen, toti incercand sa demonstreze ca pot sparge cele mai sigure site-uri din lume.