Forta de munca ieftina din Romania atrage marii producatori de componente electronice Romania este urmatoarea tinta importanta pentru companiile producatoare de componente electronice, potrivit unui studiu efecuat recent in Europa Centrala si de Est de firma de cercetare Technology Forecasters Inc.

Potrivit studiului efectuat de Technology Forecasters, Romania are cele mai scazute costuri de productie dintre tarile membre ale Uniunii Europene (UE).

Un muncitor calificat din Romania castiga aproximativ 5.000 de dolari pe an in 2005, fata de 30.000 dolari cat castiga un muncitor din Germania, tara ce inregistreaza cele mai ridicate costuri de productie din UE, se arata in raport.

Companii precum Flextronics, Celestica, Elcoteq si Benchmark sunt prezente deja pe piata din Romania.

"Nu investesti pe piata din Romania pentru ca este mult mai bine decat in Polonia. Trebuie sa privesti lucrurile din prisma consumatorilor", declara Carsten Barth, directorul de marketing si comunicare al Elcoteq, companie prezenta pe piata romaneasca la Arad.

Potrivit Technology Forecasters, lipsa de personal calificat din Romania duce la o majorare a salariilor. Ingrijorarile cu privire la coruptie si protejarea proprietatii intelectuale continua, iar infrastructura nu este consolidata, fiind mai buna in partea de vest a tarii decat in cea de est.