Sunt foarte multe site-uri care pur si simplu limiteaza posibilitatea achizitionarii unor anumite produse pentru utilizatorii care locuiesc in anumite tari, cele mai multe site-uri vanzand productii digitale.

Nu exista un singur motiv, ci o multitudine de motive, care combinate duc la un singur rezultat: indisponibil in Romania!

Cele mai multe servicii la care romanii isi doresc sa aiba acces (si nu au!) sunt download-ul de muzica si inchirierea online de filme. Servicii precum iTunes, Napster si Rhapsody nu permit achizitionarea de melodii atunci cand IP-ul unui calculator este din tara noastra. Motivul este unul destul de simplu si explicat in repetate randuri de oficialii companiilor: casele de discuri de peste hotare nu vad in utilizatorii romani niste potentiali clienti, date fiind cifra mare a pirateriei muzicale de la noi, dar si din cauza puterii de cumparare. La aceasta se mai adauga si faptul ca exista o serie de legi care reglementeaza distributia materialelor produse in Statele Unite, si care sunt sub incidenta unor drepturi de autor, in anumite tari din Uniunea Europeana si nu numai. In cadrul unei conferinte de presa, sustinuta de purtatorul de cuvant al comisarului european pentru concurenta Neelie Kroes, Jonathan Todd a explicat ca sunt anumite acorduri care trebuie sa fie semnate pentru ca continutul digital sa poata fi accesibil in anumite tari. In momentul de fata, numai cetatenii din Marea Britanie, Spania, Irlanda, Italia, Austria, Franta, Olanda, Grecia, Danemarca, Finlanda, Portugalia (tari UE) si Elvetia si Norvegia, pot achizitiona muzica din magazinul iTunes.