In aceste zile, toti marii producatori de echipamente de telecomunicatii mobile se intilnesc la CeBIT, cea mai mare expozitie IT&C din lume, care se desfasoara in Hanovra, Germania, in perioada 4-9 martie. „Cind primele telefoane mobile au intrat pe piata germana, acum aproximativ 15 ani, la preturi care incepeau de la 3.000 de marci germane (circa 1.500 de euro), nimeni nu si-ar fi imaginat ca aceste aparate mari si grele vor deveni gadgeturile pline de functii de astazi“, spune un comunicat al Deutsche Messe, organizatorul expozitiei.

In cadrul CeBIT, producatorii precum Samsung, Sony Ericsson, Research in Motion (RIM) sau Asus se vor intrece in prezentari ale telefoanelor mobile care vor da tonul trendurilor din acest an.

Samsung va prezenta, spre exemplu, pe linga noile sale smartphone-uri si modele multimedia, telefonul mobil SGH-F490 – bineinteles, dupa moda acestor vremuri, un touchscreen. Aparatul suporta HSDPA (High Speed Downlink Packet Access) si vine cu un ecran panoramic de 16:9 si o camera incorporata de cinci megapixeli. Compania lanseaza, de asemenea, productia de serie a ecranelor AM-OLED (Active-Matrix Organic Light Emitting Diodes). Display-urile OLED sint asteptate sa inlocuiasca LCD-urile pe termen mediu, avind in vedere faptul ca sint mai subtiri, mai usor de citit atunci cind razele soarelui se reflecta in ele si consuma mult mai putina energie.

O surpriza majora la CeBIT este noul telefon mobil G777 de la General Mobile. Acesta este un telefon pe care il poti folosi pentru a urmari filme cu o calitate exceptionala a imaginii si a sunetului. Acest lucru este facut posibil de o pereche de ochelari care vine cu aparatul si care simuleaza un ecran de 50 inch (127 de centimetri), plus o casca speciala. Poate fi folosit, asigura producatorul, si pentru citirea cartilor virtuale. Din informatiile disponibile, aparatul va intra pe piata la pretul de circa 450 de euro.

Si Sony Ericsson vine cu noutati la CeBIT. Printre acestea se afla W890i cu suport broadband UMTS (HSDPA) si Micro MemoryStick de 2GB, capabil sa stocheze 1.800 de melodii. Un alt model, W760i, reprezinta primul aparat al Sony Ericsson care are si GPS integrat.