Daniel Keren, un profesor israelian de la Universitatea Haifa, a creat in joaca un software de identificare a pictorilor. Potentialul programului a captat insa atentia mai multor colectionari, informeaza MSNBC, iar vestea s-a raspindit atit de repede incit o serie de pasionati i-au cerut deja ajutorul universitarului pentru a stabili paternitatea unor lucrari.

Principiul consta in identificarea stilurilor diferitilor artisti prin descompunerea picturilor in seturi de formule matematice. „Sa luam, spre exemplu, cazul unui pictor a carui opera este caracterizata de multe structuri verticale“, a spus Keren, exemplificind cu un artist pasionat de zugravirea unor stilpi de telefon sau unor zgirie-nori, pentru a-l pune in contrast cu un altul fascinat de linii orizontale, cum ar fi niste butuci care plutesc pe un riu. „In cazul acesta, e foarte usor sa ii separi pe cei doi“, a subliniat profesorul. Programul face fata si in situatii mai complicate. Astfel, daca o pictura contine elemente specifice amindurora, a continuat Keren, software-ul analizeaza fiecare element al ei pentru a stabili daca lucrarea ii apartine celui dintii sau celui din urma.

Pina acum, Keren si echipa sa au experimentat noua tehnica pe cinci artisti: Van Gogh si Rembrandt, pictorul abstract Vasili Kandinski si suprarealistii Salvador Dalí si René Magritte. Oamenii de stiinta au folosit in jur de 30 de lucrari ale fiecaruia, jumatate dintre ele pentru sesiunile de antrenament si jumatate pentru testari. La finalul experimentelor, software-ul reusise sa identifice corect paternitatea tablourilor pe care nu le mai „vazuse“ niciodata in aproape 90 la suta din cazuri.

Software-ul creat ar putea sa-l ajute pe un novice in arta, insa nu-i poate fi util unui expert, recunoaste profesorul israelian stadiul incipient in care se afla proiectul pe care l-a coordonat. El a precizat ca va trebui pus accent in viitor pe identificarea exacta a elementelor care fac doua tablouri sa difere.