Militarii "vor roboti autonomi cat mai curand posibil, pentru ca sunt mai ieftini si permit un razboi fara riscul" uciderii soldatilor, a explicat Noel Sharkey, inainte de a sustine un discurs pe aceasta tema miercuri, in fata Royal United Services Institute (RUSI), un institut britanic specializat in chestiuni de aparare, infiintat in 1831. "In prezent, mai mult de 4.000 de roboti sunt desfasurati la sol in Irak si in octombrie 2006 dronele aveau deja 400.000 de ore de zbor la activ", potrivit unui comunicat al Universitatii Sheffield, unde este profesor Sharkey.

Pana in 2010, Departamentul american al Apararii ar urma sa aloce peste patru miliarde de dolari pentru sisteme automatizate, in timp ce Europa, Rusia, China, India, Africa de Sud sau Israel au programe in care sunt implicate dronele. Potrivit consultantului american in inovatii tehnologice James Canton, citat de National Defence Magazine, proportia militarilor in raport cu numarul robotilor desfasurati pe teren in operatiuni militare s-ar putea inversa in zece ani, ajungand la 2.000 de roboti pentru 150 militari.

In asemenea context, chestiunea controlului si responsabilitatii in caz pierderea controlului asupra acestor dispozitive capata o noua dimensiune. Pentru moment, legislatia americana interzice posibilitatea ca robotii sa ia singuri decizia de a trage sau de a declansa o bomba, robotii actuali fiind pentru moment limitati la capacitatea de a repera tinta ce trebuie distrusa.

"Principala problema este ca, potrivit legislatiei de razboi, trebuie sa fii in masura sa distingi intre civili si combatanti si nu cred ca robotii sunt in masura sa faca acest lucru", a declarat Sharkey. "O alta problema este ca este foarte dificil pentru un robot dea un raspuns proportional, ceea ce constituie una dintre clauzele Conventiei de la Geneva", a adaugat el.

"Organizez competitii in intreaga lume pentru copii si adulti si gasesc talente pretutindeni. Nu mai trebuie sa fii inginer pentru a fabrica un robot, este suficient sa cauti pe internet, unde gasesti toate elementele", a spus el. Si "nu stiu de ce teroristii inca nu folosesc roboti", spune expertul, care spera ca statele vor semna "un acord international" in acest domeniu, pentru a nu fi depasite de situatie.

Pe termen lung, pentru a rezolva chestiunile morale ale folosirii armelor autonome, armata americana efectueaza cercetari in domeniul inteligentiei artificiale, pentru a dota robotii cu o "constiinta", comenteaza NewsIn.