"Serviciile de e-mail sunt imbacsite. Ce este de facut? Trebuie un nou val in acest domeniu", a explicat David Ascher, directorul executiv al Mozilla Messaging, noua divizie a Mozilla Inc.

Divizie care se va ocupa de dezvoltarea aplicatiei pentru citirea e-mail-urilor (e-mail reader) Thunderbird. Noua divizie se va ocupa in primul rand de crearea unei comunitati de dezvoltatori software cu care sa creeze cel mai bun program pentru accesarea e-mail-ului. In momentul de fata exista deja o a treia versiune a software-ului care urmeaza sa fie lansata (in versiune beta) in al doilea trimestru al acestui an. Thunderbird 3 promite cateva schimbari majore, care vor transforma aplicatia intr-una mult mai placuta si usor de utilizat. In acelasi timp, oficialii companiei producatoare au anuntat ca aplicatia va consuma mai putine resurse atunci cand va fi rulata pe calculator.

Thunderbird 3 va include functii de calendar si agenda, precum si functii de cautare avansate, dar mult mai simplu de utilizat.

Analistii din domeniu considera ca miscarea este fireasca, in conditiile in care pe piata comunicatiilor online toata lumea se orienteaza catre aplicatiile pentru trimiterea/primirea mesajelor electronice. Yahoo! a cumparat Zimbra, o companie specializata in crearea de software pentru servicii online de e-mail (contra cost), dar si in aplicatii pentru acasa (gratuite).