Vorbim despre oferte care pornesc de la 8-9 euro/luna (fara TVA), pentru viteze de pana la 3,6 Mbps, in conditiile in care Internetul prin cablu costa circa 5,35 euro (fara TVA), iar prin ADSL – 7,5 euro, la viteze de pana la 1Mbps sau 7,75 euro, respectiv 12,5 euro, pentru viteze de pana la 3 Mbps.

Pe acest segment de piata activeaza, in prezent, trei operatori: Orange, Vodafone si Zapp.
Trebuie precizat insa, de la inceput, ca desi ofertele tuturor operatorilor de telecomunicatii mobile vorbesc despre acces nelimitat la Internet, este vorba doar despre timpul petrecut pentru navigare, traficul de date fiind in schimb limitat. In cazul traficului suplimentar, operatorii recurg ori la ingustarea benzii (prin reducerea vitezei) ori la taxarea acestuia.

Abonamente de la 5 euro/luna

Ultima oferta de acest gen a fost lansata de Vodafone, care le propune utilizatorilor romani sase noi variante ce permit accesul la Internet la viteze de pana la 3,6 Mbps (corespunzatoare asa-numitei tehnologii 3,5G) atat persoanelor fizice, cat si clientilor de business, preturile fiind cuprinse intre 9 si 27 euro/luna, fara TVA. Abonamentul lunar Unlimited Mobile Internet de 9 euro ofera viteze de pana la 1 Mbps pentru un trafic lunar de 1 GB, iar pentru nevoi mai mari de comunicare, clientii au la dispozitie abonamentul Unlimited Mobile Internet de 15 euro, care ofera viteza de pana la 3,6 Mbps, pentru un trafic lunar de 2 GB. Traficul de date care depaseste aceste limite nu va fi taxat suplimentar, dar viteza corespunzatoare acestuia va fi redusa la 128 kbps.

Exista pe piata o varianta si mai ieftina. Aceasta este oferita de Orange, la un pret de 5 euro/luna, pentru viteze de pana la 3,6 Mbps, insa se adreseaza doar acelora care au nevoie de acces la Internet pentru doar trei zile, la alegere, dintr-o luna calendaristica.
Traficul este limitat la 8GB/luna, iar la depasire se activeaza automat pachetele de trafic contra unui tarif de 5 euro/500 MB. Totusi, zilele cu o singura sesiune de conectare mai mica de 100 KB nu sunt luate in considerare.

In ceea ce priveste Zapp, primul operator care a introdus pe piata romaneasca serviciile de Internet broadband mobil, accesul la net este tarifat atat in functie de volumul de trafic, cat si in functie de timpul de conectare, preturile fiind cuprinse intre 9 si 35 de dolari (fara TVA). Pentru acces nelimitat, din ambele puncte de vedere, abonamentul costa 39 de dolari, viteza fiind de pana la 2,4 Mbps.