Convergenta dintre telefonia mobila si internet este aspectul pe care atat operatorii, cat si producatorii de terminale isi concentreaza activitatea. Celularul este obiectul rivalitatii dintre gigantii internetului, fie ca vorbim despre companii precum Yahoo! sau Google, fie despre retele de socializare precum MySpace, Facebook sau Bebo.

Conform ultimului raport al Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei, in tara noastra existau la mijlocul anului trecut aproape 3,2 conexiuni de acces la internet active la o suta de locuitori. Numarul total al conexiunilor mobile la internet era de aproape patru ori mai mare, adica 12,2 conexiuni la suta de locuitori. Oficialii Cosmote ne-au declarat ca se asteapta ca pana la sfarsitul anului sa se ajunga la o rata de penetrare a internetului pe mobil de 15%.

Conform unor studii de piata comandate de operatorul de telefonie, intr-un top al frecventei serviciilor pe telefonul mobil in Romania, navigarea pe internet ocupa locul 9, cu 4%. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de WAP cu 3%, respectiv descarcarea de informatii de pe net, operatiune intalnita in doar 2% din cazuri.

Evolutia gradului de utilizare a acestor servicii este insa ascendenta. In cazul Vodafone, numarul de utilizatori ai serviciilor de date ale acestui operator s-a dublat in ultimul an. Aceeasi evolutie o raporteaza si Orange. In luna ianuarie 2008, circa 25% din clientii cu pachete de date activate ai acestui operator au folosit serviciile de internet si wap.