Stresul, buna dispozitie sau oboseala salariatilor vor fi in curind monitorizate de sisteme computerizate specializate in supravegherea fortei de munca. Create initial in scopuri medicale sau pentru industria jocurilor video, noile aparate de masurare vor putea oferi sefilor, de la distanta, date despre productivitatea si despre starea fizica a subalternilor.

„Chiar si creierul angajatilor va putea fi inregistrat cu ajutorul acestor aparate speciale“, anunta, cu un oarecare aer panicard, ziarul german „Die Welt“. De altfel, nici sindicalistii nu vad cu ochi buni noile tehnologii care aduc aminte de sistemul de supraveghere Big Brother. Ei cred ca senzorii care le vor putea ghici gindurile si sentimentele vor lasa deschisa poarta pentru intruziuni nepermise in spatiul lor privat.

La inceputul acestui an, compania Meridian Health a prezentat la un tirg de produse electronice din Las Vegas un mouse optic dotat cu senzori de presiune. Noul instrument permite „monitorizarea mai multor parametri medicali, incluzind presiunea singelui, glucoza din singe, colesterolul, date care vor putea ajuta la prevenirea mai multor boli“, informeaza Reuters. John Lloyd, directorul companiei medicale, crede ca noua aplicatie va fi de folos nu doar medicilor, dar si persoanelor care doresc sa supravegheze sanatatea rudelor mai in virsta. Pe de alta parte, acelasi sistem ar putea fi exploatat si de manageri pentru „supravegherea continua la locul de munca“, apreciaza jurnalistul Peter Frey in ziarul german „Die Welt“.