Intrarea Romaniei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 a sporit interesul investitorilor in industria de software a tarii, achizitiile din ultimele 18 luni sporind atractivitatea Romaniei ca centru regional de dezvoltare a industriei informationale in Europa de Est, informeaza my-esm.com, citat de NewsIn.
Romania reprezinta o atractie din mai multe motive. Numarul mare de absolventi ai unui sistem universitar cu profil real bine pus la punct reprezinta unul dintre acestea. De asemenea, costurile scazute, ratele mici, zona atractiva din punct de vedere geografic pentru companiile europene si forta de munca tanara reprezinta alte motive.

Firma de software Wirtek A/S, cu sediul in orasul Aalborg din Danemarca, avea nevoie de o operatiune offshore, luand in calcul India. Conducerea a decis insa sa achizitioneze o companie care activeaza in domeniul telecomunicatiilor, CodeWizards, cu sediul in Cluj-Napoca.

"Cea mai importanta problema este ca multe tari din Asia se confrunta cu o rulare a numarului de angajati de 23%-25% pe an", a declarat directorul administrativ al firmei Wirtek, Michael Aaen. "Am descoperit ca in Romania, angajatii sunt mult mai loiali".

Wirtek planuieste sa-si mareasca personalul din Romania la 200 de angajati, de la 40, in urmatorii trei ani, a adaugat Aaen. Chiar inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, compania cu sediul in Londra, Misys Banking Systems Ltd., ce produce software pentru sistemele de administrare a riscurilor si comert, a achizitionat firma de software SC Fino Capital, cu sediul in Bucuresti, care colabora cu Misys de cativa ani.

"Aderarea la UE elimina variabila riscului", a declarat directroul de dezvoltare al afacerilor din firma Mysis. Sistemul universitar cu profil real, foarte eficient, din Romania, a reprezentat un factor cheie in orientarea Mysis, spune Goodhind.

Divizia din Romania a companiei Mysis are in prezent 80 de angajati, conducerea planuind sa creasca acest numar cu 25% pe an. Printre alte companii ce au facut de curand achizitii in Romania se numara Adobe Systems (din Mountain View, California), ce a cumparat InterAKT, o firma de software ce dezvolta produsele de baza ale Adobe, Adecco Group (din Glattbrugg, Elvetia), ce a cumparat IP Devel, si Wind River Systems (din Alameda, California), ce a achizitionat SC Comsys SRL.