Provocarea majora pentru motoarele de cautare este aceea a furnizarii unor rezultate relevante atunci cand sunt cautate fotografii pe internet. De obicei, pentru a gasi o anumita imagine online trebuie sa ai norocul de a folosi cuvinte-cheie similare cu cele care au fost asociate imaginii cautate atunci cand a fost postata online.

ALTERNATIVA. Compania suedeza Polar Rose a pus la punct un software de recunoastere a chipurilor persoanelor din fotografii, pe care intentioneaza sa il faca public pe internet din al doilea trimestru al acestui an. Se asteapta ca acest program sa devina un instrument esential in materie de cautari online de continut vizual. Prin intermediul software-ului pot fi identificate anumite figuri dintr-o multime de imagini de pe internet, facand astfel imaginile indexabile. In prezent, programul functioneaza ca un plugin pentru Firefox, in versiunea beta, urmand sa fie disponibila in curand si versiunea pentru Internet Explorer. Compania intentioneaza sa incorporeze acest program intr-o serie de site-uri partenere.
Cum functioneaza? Tehnologia Polar Rose nu foloseste procedeul standard de scanare a textului atasat imaginii pentru a oferi rezultate in urma unei cautari. Scaneaza, in schimb, fotografia si, din datele obtinute, transforma imaginea bidimensionala intr-un model tridimensional, modele care sunt retinute si indexate.