Este probabil ca Internetul sa experimenteze, in curind, un esec catastrofic, o depasire a capacitatii sale de mai multe zile care va costa economia americana miliarde de dolari. Sau nu este probabil. In orice caz, companiile nu sint pregatite pentru o asemenea posibilitate. Cu toate acestea, unele sint. Aceste mesaje confuze vin, totusi, din surse credibile. Expertii se contrazic pe aceasta tema, gazduiti de publicatia „Computerworld“.

Confuzia vine, in parte, din faptul ca Internetul nu a suferit niciodata ceva mai rau decit anumite probleme locale sau incetiniri ale vitezei, care nu au durat prea mult. Se poate insa intimpla asa ceva? Si daca da, cit de pregatite sint companiile sa faca fata?

Intr-adevar, amenintarea este „urgenta si reala“, spune The Business Roundtable, o asociatie formata din mai multi CEO ai unor mari companii americane. Grupul spune ca exista o sansa de 10-20% sa aiba loc o „cadere a infrastructurii informatiilor critice“, in urmatorii 10 ani, adusa de „virusi, erori de programare, dezastre naturale, atacuri ale teroristilor sau ale altor adversari“.

O cadere a Internetului ar duce la scaderea productivitatii, profiturilor si preturilor actiunilor, ar eroda consumul si ar putea duce la o criza de lichiditati, spune un raport al Business Roundtable, „Cresterea dependentei afacerilor de Internet - noile riscuri cer actiune din partea CEO“. Concluziile organizatiei sint axate pe analize de risc precedente, prezentate la Forumul Economic Mondial in Geneva.

Stephen Crocker, unul dintre pionierii Internetului si presedinte al Consiliului de Securitate si Stabilitate al ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), spune ca incearca sa mearga pe calea de mijloc dintre varianta cea mai pesimista si cea mai optimista. „Nu stiu daca un atac fizic ar avea vreun efect indelungat sau contagios. Internetul este destul de robust fizic. Exista insa prea multe cai alternative. Exista posibilitatea esecurilor sistematice ale sistemelor de operare precum Windows sau penetrarea de catre viermi informatici care sa faca haos“, spune Crocker. Acesta sustine insa ca astfel de atacuri, desi enervante si de multe ori foarte costisitoare, sint rezolvate in interval de citeva ore.

Altii considera ca riscul unei catastrofe este minim. Michael Long, vicepresedinte al Siemens Medical Solutions, spune ca „totul este posibil, dar sintem increzatori ca, daca am avea probleme cu Internetul, am putea folosi cai alternative de comunicare“.

Exista motive serioase sa credem ca parti ale Internetului vor „pica“ din cind in cind, spune Neal Puff, CIO al Youma County, Arizona. „Totusi, fiind bazat pe Arpanet si facut sa functioneze cind exista parti stricate, pare prea putin probabil ca intregul Internet sa se opreasca“, spune el.

Multe companii spun ca folosesc Internetul doar pentru lucruri marunte, folosind retele proprii, linii dedicate sau centre de date pentru cele importante. Stephen Crocker de la ICANN afirma ca, desi Internetul are vulnerabilitati serioase, unele dintre ele ar putea fi rezolvate relativ usor. El cere liderilor din IT si din afaceri sa se protejeze si sa ceara tehnologie mai buna. „Astazi, operatorii retelelor, vinzatorii de echipamente, guvernele si companiile par sa fi acceptat ideea ca reteaua este periculoasa si ca nu poate fi modificata in nici un mod folositor. Cred ca aceasta atitudine este fundamental gresita“, afirma Crocker. Acesta atrage atentia asupra propunerilor practice facute de diferite asociatii pentru imbunatatirea Internetului, propuneri care nu au condus la nici un rezultat.

Patrick Cain, presedintele unui grup de securitate a retelelor din cadrul Internet Engineering Task Force, spune ca gaseste foarte putin probabila posibilitatea unei catastrofe in ceea ce priveste Internetul. El da ca exemplu un cutremur care a avut loc in Japonia, in 2005, si care a incetinit traficul in aceasta tara, dar a ramas nedetectat in restul lumii. Cind furtunile intrerup traficul de-a lungul Coastei de Est a Statelor Unite, acesta este redirijat catre Coasta de Vest. Iar cind un server de nume de domenii „cade“, un server alternativ preia traficul.