Companiile care activeaza in mediul online se folosesc de IP (un sir numeric prin care sunt identificate calculatoarele pe Internet) pentru a afla tara in care se afla utilizatorul.
Uniunea Europeana vrea ca IP-urile sa devina "private", deoarece ele pot dezvalui si locatia in care se afla utilizatorul sau chiar date personale despre acesta.

Google a oferit politiei, in ultimii doi ani, mai multe adrese IP ale unor calculatoare, de unde au fost folosite serviciile de cautare ale companiei in cauza, pentru a-i ajuta in investigarea unor cazuri de frauda online. IP-urile s-au dovedit foarte utile, deoarece cu ajutorul acestora s-au putut afla mai multe informatii legate de utilizatorii cautati, printre care orasul si chiar strada (doar in unele cazuri) unde acestia locuiau. Insa nu numai politia poate afla aceste informatii, deoarece sunt nenumarate site-uri unde se introduce o adresa de IP si se poate descoperi cel putin tara si orasul de unde "activeaza" un anume utilizator. Din aceasta cauza Uniunea Europeana doreste sa adopte o lege prin care adresele IP ale calculatoarelor, din cele 27 de state membre, sa fie trecute de la statutul de "informatii publice" la cel de "informatii private". Comisarul german pentru protectia datelor, Peter Scharr, a spus ca in momentul de fata se lucreaza la un raport despre cat de respectate sunt regulile cu privire la buna protejare a datelor unui utilizator pe net. Raportul are in prim-plan folosirea datelor unui utilizator de catre companii precum Google, Yahoo! si Microsoft, urmarindu-se in principal daca cele trei companii respecta legislatia Uniunii in materie de protectie a identitatii utilizatorilor serviciilor sale.
In urma investigatiilor intreprinse de mai multi comisari europeni s-a ajuns la concluzia ca o simpla adresa IP poate dezvalui foarte multe detalii despre locatia calculatorului si, in unele cazuri, despre persoana care a utilizat respectivul PC. Scharr a spus ca in cazul utilizatorilor persoane fizice ar trebui ca IP-urile sa nu mai fie publice si sa fie tratate ca informatii private.

Momentan, providerii de servicii de internet din UE nu pot fi obligati sa integreze programe care sa impiedice aflarea IP-ului unui anume calculator. In viitorul apropiat, UE va incerca sa adopte cateva reguli, printre care si una care va obliga providerii sa introduca in contract o optiune prin care utilizatorul sa poata opta daca IP-ul sau sa fie public sau nu. Insa operatorii nu sunt tocmai incantati de aceasta idee, deoarce IP-urile sunt de doua feluri: fixe si variabile (se aloca un nou IP de fiecare data cand utilizatorul se conecteaza la Internet). Acestia spun ca in cazul celor variabile solutia nu ar putea fi aplicata, iar un IP fix costa ceva in plus fata de pretul abonamentului pentru net. Achizitionarea sau crearea unei tehnologii complexe ar insemna si cheltuieli pe care operatorii nu doresc sa le suporte din propriile bugete.