Aceasta masura drastica are la baza o decizie judecatoreasca din octombrie 2007, dar este pusa in aplicare abia acum si este valabila pe intreg teritoriul tarii. Judecatorul care sta la baza acesteia, Carlos Alberto Simoes, a afirmat ca jocurile incurajeaza "actiunile subversive impotriva ordinii publice si reprezinta un atac impotriva statului democratic, a legii si a sigurantei publice".

Ambele jocuri dateaza din 1999 si au o uriasa audienta globala. Unii psihologi considera insa ca acestea sunt la fel de periculoase ca si drogurile, dand jucatorilor dependenta.Ambele titluri permit jucatorilor, in marea lor majoritate adolescenti, sa se conecteze online la un fel de lumi virtuale, unde pot interactiona cu alti jucatori, pot forma grupuri si participa impreuna la misiuni, in mod tipic de lupta.

Counter-Strike, un FPS (First Person Shooter), bazat pe engine-ul care sta la baza unui alt joc popular, Half-Life, cere participantilor sa-si aleaga un rol, ca terorist sau ca ofiter antiterorist, inainte de a-si alege armele si a pleca intr-o misiune. O versiune adaptata pentru Brazilia permite jucatorilor sa aleaga rolul unui ofiter de politie sau al unui traficant de droguri intr-un scenariu localizat in cartierele sarace din Rio de Janeiro.EverQuest este o lume virtuala cu scenarii si personaje fantastice, in genul Lord of the Rings, in care jucatorii pot participa impreuna la aventuri, precum cautarea unor comori, pentru cresterea abilitatilor avatarurilor proprii.