Un procent de 24,6% ar dori sa aiba la dispozitie o aplicatie dedicata pentru protectia copiilor in fata continutului neadecvat cu care pot intra in contract online, in timp ce 27,9% dintre cei care au participat la sondaj, ar aprecia ca aceste functii sa vina la pachet cu solutia antivirus pe care o utilizeaza. Un procent de 47,5% dintre cei care si-au exprimat optiunea considera ca nu au nevoie de o astfel de aplicatie.

Programele informatice dedicate gestionarii si monitorizarii activitatii minorilor in mediul virtual sunt din ce in ce mai cautate in intreaga lume, pe masura cresterii explozive a accesului la Internet, retel-ele sociale fiind un mediu extrem de atractiv pentru cei tineri. Companiile mari de securitate IT, precum Trend Micro, au inclus de mai mult timp in solutiile de securitate Internet dedicate consumatorilor casnici functii de tip "parental control" situate acum la acelasi nivel de importanta precum facilitatile anti-virus si anti-spam.

Folosirea unei aplicatii software adecvate nu este insa suficienta. “Unii specialisti considera ca, oricat de bune ar fi aceste solutii, ele filtreaza cam 90% din pericolele la care copiii sunt expusi atunci cand folosesc Internetul. Ramane, asadar un procent de 10% care poate fi acoperit prin educatie. De asemenea, in orice caz in care un parinte constata ca accesul la un site sau serviciu nepotrivit pentru copilul sau este liber iar aplicatia de filtrare nu il detecteaza, acesta are datoria de a raporta furnizorului de Internet respectiva situatie. ISP-ul va putea astfel sa cerceteze sursa si sa ia masurile necesare mergand pana la a bloca accesul la site-ul sau serviciul respectiv", explica Gabriela Mechea, director general la GECAD NET.