Potrivit Romania Libera, estimarea descrie atat un avans de 11% fata de nivelul anului trecut, cat si o incetinire a ritmului de crestere fata de 2007, cand piata a urcat cu 16,7%.

Toata afacerea pietei de it cantareste cat 1% din produsul intern brut al Romaniei, estimat in 2008 la 440 miliarde lei (129 miliarde euro).Incetinirea ritmului nu ii ingrijoreaza insa nici pe analisti si nici pe reprezentantii industriei. Aceasta pentru ca doar ritmul se incetineste, dar, evident, valorile absolute vor fi din ce in ce mai mari. "Romania, ca nou stat membru al Uniunii Europene, reprezinta o piata atractiva pentru vanzatorii de software din Europa, precum si pentru companiile multinationale interesate de noile oportunitati", explica Calin Mirea, research analyst la IDC.

Parerea este impartasita si de industrie. "Putem spune ca acest procent de 11% a pietei este unul bun - si e posibil sa fie depasit", considera Anca Crahmaliuc, director de marketing al SIVECO Romania.

Jurnalul national adauga ca piata IT va ajunge in 2008 la 1,37 miliarde de euro, cu o scadere a ritmului de crestere fata de 2007. Cererea de PC-uri va mentine segmentul hardware ca si cea mai importanta componenta a pietei.

In 2008, piata autohtona de IT va ajunge la 1,37 miliarde de euro, cresterea asteptata pentru acest an fiind de 11%, potrivit previziunilor companiei de cercetare IDC. Componenta hardware a pietei ramane in continuare cea mai importanta. Piata PC-urilor va creste cu aproximativ 10%, notebook-urile urmand sa inregistreze o rata de crestere dubla fata de cea a desktop-urilor. Totusi, numarul unitatilor de notebook-uri vandute in 2008 va reprezenta circa o treime din cel al unitatilor de desktop-uri.