Firma Warner, primii distribuitor de DVD-uri pe piata din SUA, a anuntat ca din luna mai 2007, DVD-urile high-definition vor fi doar de format Blu-Ray, propunand pana acum ambele formate.

Grupul de promovare al HD-DVD, care pe langa Toshiba cuprinde si Universal si Paramount studios, precum si Intel, Microsoft si alti fabricanti asiatici, si-a anulat conferinta prevazuta duminica in cadrul Targului de Electronice din Las Vegas, pentru "a examina impactul anuntului Warner".

In cadrul unei conferinte, presedintele Toshiba America, Akio Ozaka, s-a aratat "foarte dezamagit de decizia Warner, ce a fost luata chiar in momentul in care HD-DVD castiga teren".

Playerele HD-DVD, fabricate in mare parte de Toshiba, au inregistrat vanzari record in al patrulea trimestru din 2007 in America de Nord, reprezentand 49,3% din piata, a precizat grupul.

Aceasta ar reprezenta pentru Sony o revansa istorica, la 20 de ani dupa infrangerea formatului Betamax in fata VHS, in cadrul razboiului casetelor video.

Citeste si:

Deja sprijinit de Disney, 20th Century Fox, MGM, Lionsgate si desigur Sony, dvd-ul Blu-Ray a reprezentat baza de inregistrare pentru 70% dintre filmele americane.

Printre producatorii de playere, se numara companiile japoneze Sharp, Matsushita, Pioneer, Mitsubishi, firma sud-coreana Samsung si compania europeana Philips.

DVD-urile Blu-Ray s-au vandut de doua ori mai mult ca HD-DVD in anul acesta in SUA, potrivit Sony.

"Asteptati-va la o disparitie rapida de pe piata a HD-DVD", a estimat analistul firmei Pali Research, Richard Greenfield.

"Decizia celor de la Warner pune capat razboiului DVD-urilor", a declarat pentru AFP directorul general al Panasonic, Joseph Taylor.