Firma Warner, primii distribuitor de DVD-uri pe piata din SUA, a anuntat ca din luna mai 2007, DVD-urile high-definition vor fi doar de format Blu-Ray, propunand pana acum ambele formate.

Grupul de promovare al HD-DVD, care pe langa Toshiba cuprinde si Universal si Paramount studios, precum si Intel, Microsoft si alti fabricanti asiatici, si-a anulat conferinta prevazuta duminica in cadrul Targului de Electronice din Las Vegas, pentru "a examina impactul anuntului Warner".

In cadrul unei conferinte, presedintele Toshiba America, Akio Ozaka, s-a aratat "foarte dezamagit de decizia Warner, ce a fost luata chiar in momentul in care HD-DVD castiga teren".

Playerele HD-DVD, fabricate in mare parte de Toshiba, au inregistrat vanzari record in al patrulea trimestru din 2007 in America de Nord, reprezentand 49,3% din piata, a precizat grupul.

Aceasta ar reprezenta pentru Sony o revansa istorica, la 20 de ani dupa infrangerea formatului Betamax in fata VHS, in cadrul razboiului casetelor video.

Deja sprijinit de Disney, 20th Century Fox, MGM, Lionsgate si desigur Sony, dvd-ul Blu-Ray a reprezentat baza de inregistrare pentru 70% dintre filmele americane.

Printre producatorii de playere, se numara companiile japoneze Sharp, Matsushita, Pioneer, Mitsubishi, firma sud-coreana Samsung si compania europeana Philips.

DVD-urile Blu-Ray s-au vandut de doua ori mai mult ca HD-DVD in anul acesta in SUA, potrivit Sony.

"Asteptati-va la o disparitie rapida de pe piata a HD-DVD", a estimat analistul firmei Pali Research, Richard Greenfield.

"Decizia celor de la Warner pune capat razboiului DVD-urilor", a declarat pentru AFP directorul general al Panasonic, Joseph Taylor.