Prima expozitie de anvergura a anului din domeniul noilor tehnologii, Consumer Electronics Show (CES), va incepe luni in Las Vegas. Peste 1.300 de companii din afara Statelor Unite, cu 21% mai multe decat anul trecut, alaturi de alte 1.600 de companii din SUA isi vor expune gadgeturile pe parcursul a patru zile. Peste 30 de categorii diferite din domeniul tehnologiilor destinate consumatorilor sunt reprezentate in expozitie, existand deja conturat un orizont de asteptare in privinta lansarilor care vor avea loc in cadrul evenimentului. Estimarile privind numarul vizitatorilor straini, 25.000, se situeaza sub nivelul-record inregistrat anul trecut.

ECOLOGIC. Expozitia de anul acesta va sta, se pare, sub un semn... “verde”, companiile intrecandu-se pentru a le fi recunoscute preocuparile pentru protectia mediului. Fujitsu va expune in acest sens un PC facut din polimeri pe baza de cereale, biodegradabili, iar Asustek va prezenta un laptop cu o carcasa din bambus. Eficienta energetica nu putea lipsi din cadrul criteriilor pe care le vor respecta o gama larga de produse, de la componente precum microprocesoare sau chipuri de memorie, pana la sisteme complete (PC-uri, servere, laptop-uri).

MOBILITATE. O tema importanta atat a expozitiei, dar se pare ca si a anului 2008 este mobilitatea. Cu estimari optimiste in ceea ce priveste piata PC-urilor ultramobile (UMPC) pentru acest an si cu o piata a notebook-urilor crescand anual cu circa 30%, gigantii internetului manifesta un interes accentuat pentru lansarea de noi tehnologii mobile. Astfel, se asteapta ca Yahoo! sa prezinte o eventuala alternativa pentru anuntata platforma Android a celor de la Google. In ceea ce priveste aceasta aplicatie, unele companii ar putea prezenta deja terminale care au incorporat acest software, existand zvonuri ca HTC are deja pregatite astfel de dispozitive mobile.

Se asteapta din partea companiilor lansari in domeniul tehnologiilor prin satelit pentru televiziunea mobila, dar si in domeniul tehnologiilor HDMI (High Definition Multiple Interface) care sa permita utilizatorilor sa isi conecteze camerele video de inalta definitie la televizoarele HD.